Skip to main content

Objedinjena ponuda opština Golubac, Majdanpek, Kladovo i Negotin, turističkih prostora Tvrđava Golubački grad i Lepenski Vir, kao i JP „Nacionalni park Đerdap“ predstavljena je prvog dana 44. Međunarodnog sajma turizma u Beogradu kao turistička destinacija Donje Podunavlje.

Turistički blogeri iz TripppinSrbija predstavili su publici svoje utiske iz Donjeg Podunavlja, sa preporukom lokacija i doživljaja koji moraju da se dožive na ovoj destinaciji. Prezentacija se nastavila panel diskusijom, na kojoj su učestvovali predsednici opština Golubac, Kladovo i Negotin, direktor Turističkog prostora Lepenski Vir, predstavnica EU Delegacije u Srbiji i vođa projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“ koji podržava razvoj i promociju turizma u istočnoj Srbiji.

„Dva razloga su zašto Evropska unija ulaže u turizam i kulturno nasleđe u Istočnoj Srbiji. Prvo, turizam ima potencijal da bude pokretač ekonomskog razvoja i da stvara nova radna mesta. Drugi razlog je što je kulturno nasleđe važno za identitet, a kulturna raznolikost predstavlja najveće bogatstvo Evrope“ rekao je na panelu Aleksandar Bec, vođa EU projekta za razvoj turizma i predstavnik GIZ-a.

Cilj promocije Donjeg Podunavlja je da se stvori prepoznatljiva turistička destinacija, u kojoj će svi akteri u oblasti turizma, ugostiteljstva, kulture i lokalnih vlasti sarađivati. Potrebno je da se postave standardi, zaokruži narativ o Donjem Podunavlju i istočnoj Srbiji i da se umreže sve atrakcije, kako bi se omogućio nesmetani protok turista i posetilaca. Razvoj turizma doprinosi ekonomskom osnaživanju regiona, koji je prevashodno ruralan i koji trpi posledice odliva stanovništva. Turizam bi mogao da popravi tu sliku, omogućio mladima da ostanu u regionu, a svoju perspektivu prepoznaju upravo u turizmu i ugostiteljstvu.

Prezentaciju i panel diskusiju organizovali su turističke organizacije Golupca, Majdanpeka, Kladova i Negotina, Turistički prostori Golubački grad i Lepenski Vir i JP „Nacionalni park Đerdap“ uz podršku Dunavskog centra za kompetenciju i projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“ koji finansiraju Evropska unija i Nemačka Vlada, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ u saradnji sa Ministarstvom turizma i omladine.

Autor fotografija: Ksenija Turnić/EU za kulturno nasleđe i turizam

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann