Skip to main content

Predstavnici Javnog preduzeća „Nacionalni park Đerdap“ posetili su Park prirode „Vračanski Balkan“ u Bugarskoj, radi potencijalne međunarodne saradnje.

Sastanak je održan u prostorijama administrativnog centra Parka prirode „Vračanski Balkan“. Razgovaralo se o mogućem partnerstvu u sferi biološkog diverziteta, turizma i turističkih proizvoda, upravljanja zaštićenih područja, reintrodukcije supova. Takođe, bilo je reči i o mogućoj saradnji u okviru zajedničkih programa – INTERREG Danube Program, INTERREG Bulgaria-Serbia 2021.-2027. i sličnim programima.

Domaćini su predstavnike „Đerdapa“ upoznali sa integrisanim protivpožarnim sistemom instaliranim na području parka prirode i njegovim tehničkim karakteristikama. Takođe, prezentovan je i 3D model Parka prirode „Vračanski Balkan“, a takođe i oprema koja je korišćenja za realizaciju istog – LiDAR sistem.

Prezentacija „Nacionalni park Đerdap“ i „Geopark Đerdap“ je u okviru Centra za zaštitu prirode „Natura“ predstavljena zainteresovanom auditorijumu. Nakon izlaganja prezentacije, sa zainteresovanim slušocima je odgovarano na postavljana pitanja u vezi parka.

Sa domaćinima parka je dogovorena uzvratna poseta koja će biti realizovana polovinom aprila.

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann