Skip to main content

Javno preduzeće „Nacionalni park Đerdap“ Donji Milanovac prigodnom svečanošću obeležilo je 5. jun, dan kada je 1989. godine osnovano Preduzeće za zaštitu i razvoj Nacionalnog parka.

Dan preduzeća bio je prilika da se u prisustvu brojnih gostiju, poslovnih prijatelja i saradnika sumiraju rad i rezultati u proteklih godinu dana, što su učinili direktor preduzeća, Lazar Mitrović i predsednik Nadzornog odbora JP „NP Đerdap“ dr Milija Bulatović, kao i rezultati saradnje sa brojnim referentnim institucijama kroz promociju novih monografskih izdanja.

O petotomnoj ediciji Leksikoni nacionalnih parkova Srbije govorio je urednik edicije dr Vladimir Roganović, ističući da je ova edicija priređena u uverenju da se priroda i njena čudesna lepota mogu sačuvati i zaštiti i knjigom. Urednica Leksikona NP Đerdap, dr Ana Milanović Pešić je između ostalog, navela da Leksikon Đerdap u 800 članaka sa 500 fotografija pored prirodnog predstavlja i kulturno nasleđe područja Đerdapske klisure.Sadrži građu iz oblasti geologije, reljefa, klime, hidrografije, demografije, flore, faune, zaštite prirode, etnologije, istorije, arheologije, umetnosti i kulture i privrede. Delo je 10 urednika, 40 autora tekstova, 34 autora fotografija i većeg broja saradnika.

Dvojezičnu monografiju „Vodozemci i gmizavci Đerdapa“ (J.Crnobrnja-Isailović, D. Milojković, B.Macura) predstavila je jedna od autorki, Jelka Crnobrnja Isailović, navodeći da je osnovna motivacija bilo isticanje njihovog značaja u održavanju lokalnih bioloških zajednica i ekosistema. U recenziji dr Ane Paunović iz Prirodnjačkog muzeja navedeno je da „ monografija sadrži pregled vrsta vodozemaca i gmizavaca čije je prisustvo potvrđeno na teritoriji NP Đerdap, ali i onih vrsta koje do sada nisu nađene u okviru granica zaštićenog područja, a naseljavaju širi prostor Đerdapa. Dva poglavlja, o otrovnosti vodozemaca i gmizavaca i lokalnim narodnim verovanjima o njima su teme koje su oduvek – interesovale ljude, ali često i dovodile do pogrešnih predstava o ovim životinjama, što monografiju čini zanimljivom za širu publiku.“

Predstavljajući dvojezičnu monografiju „Speleološki objekti NP Đerdap“ urednik i autor Jelena Ćalić istakla je da speleološki objekti-pećine i jame-predstavljaju neka od poslednjih mesta na planeti zemlji gde je i u današnje vreme, u 21.veku, moguće izvorno istraživanje i kartiranje potpuno nepoznatih prostora, na koja ljudska noga još nije kročila. Recenzent, prof. dr Veselin Dragišić sa Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu ocenio je da ova knjiga predstavlja stručno-naučni rad u kome je dat prikaz rezultata speleoloških istraživanja u poslednje tri decenije. Po rečima Dragišića, autori su pored speleoloških vrednosti ukazali i na veliki arheološki značaj pojedinih speleoloških objekata.

Monografiju „Šume, drvenaste vrste i stabla izuzetnih dimenzija na području NP Đerdap“ dr Branka Stajića i dr Dragice Vilotić, predstavio je magistar šumarstva Nenad Radaković koji se osvrnuo na značaj i vrednost šuma Đerdapa u kojima ima i stabala izuzetnih dimenzija. U monografiji su predočeni različiti podaci o najlepšim i najvrednijim šumama, retkim i pradavnim šumama, najznačajnijim drvenastim vrstama, podaci o lociranosti izuzetnih stabala posebnih istorijskih, kulturnih i naučnih vrednosti.

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann