Skip to main content

Као члан Европске и Светске мреже геопаркова и Геопарк Ђердап је обележио 13. октобар, Међународни дан смањења ризика од катастрофа. На скупу који је организован овим поводом, декан Шумарског факултета Универзитета у Београду, професор Ратко Ристић представио је резултате пројекта „Управљање водним и земљишнимм ресурсима у циљу превенције ерозионих процеса, бујичних поплава и клизишта у Националном парку Ђердап“ који је ова високошколска установа урадила у сарадњи са ЈП „Национални парк Ђердап“.

Подсећајући на бујичне поплаве 2014. године у Текији и Бољетину које су изазвале знатну материјалну штету, професор Ристић је анализирао актуелно стање у овој области и навео недостатке које треба отклонити од локалног до државног нивоа, указујући и на глобални концепт – живети са поплавама и радити на начину превенције. О „Бујичним поплавама у Браничевском округу 2015 – 2018. године“ говорио је Горан Ђорђевић из МУП ВСЈ Пожаревац.

Европска и Светска мрежа геопаркова овогодишњи Међународни дан смањења ризика од катастрофа види као прилику да се подигне свест о смањивању ризика од катастрофа и оснаживању локалних заједница, а посвећен је промоцији циља Е Сендаи оквира за смањење ризика од катастрофа. Циљ Е се односи на значајно повећање броја земаља са националним и локалним стратегијама смањивања ризика од катастрофа до 2030. године.

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann