Skip to main content

U Vrnjačkoj Banji je u organizaciji Inženjerske komore Srbije – Izvršnog odbora Matične sekcije prostornih planera održana konferencija “Susreti prostornih planera Srbije – 2022“ na temu „Odnos planiranja i projektovanja u aktuelnoj praksi”. U okviru konferencije održana je i panel posvećen planiranju područja zaštićenih prirodnih dobara i izvorišta vodosnabdevanja kojim je bio obuhvaćen i Nacionalni park „Đerdap“.

Polazeći od ideje smatrao da bi stručnoj javnosti bilo korisno da, kada su u pitanju zaštićena područja, stekne uvid u perspektivu prostornog plana i planiranja iz ugla upravljača, organizatori „Susreta prostornih planera Srbije 2022“ organizovali su panel na kome su iskustva iz prakse predstavili dr Bojan Tubić JP „Vojvodinašume“, mr Nenad Radaković JP „Nacionalni park Đerdap“, Boban Stefanović JKP „Vodovod Leskovac“ – akumulacija „Barje“ i Dragan Micić, pomoćnik predsednika opštine Surdulica – PIO „Vlasina“.

Ovom su prilikom predstavljena planska dokumenta zaštićenih područja, bilo je reči u kojoj meri su planski dokumenti unapredili stanje na terenu ili pomogli u realizaciji određenih aktivnosti, a u kom domenu nisu uspeli da odgovore izazovu. Panelisti su govorili kako izbeći „dupliranje nadležnosti“ u planskom/upravljačkom dokumentu, a time i potencijalnu konfuziju na terenu, a čule su se i sugestije kako upravljači mogu da pomognu obrađivačima prilikom izrade planskih dokumenata i na koji način je najbolje ostvariti saradnju.

Konferencija je okupila oko 100 učesnika, uključujući i predstavnike institucija, strukovnih organizacija i udruženja koji se bave prostornim planiranjem. Cilj održavanja ove konferencije jeste unapređenje struke prostornog planiranja kroz razmenu iskustava odgovornih planera, prezentacije problema iz prakse izrade planova i načina njihovog rešavanja, prezentacije novih informacionih tehnologija koje se koriste u praksi, razmenu iskustava sa gostima predavačima.