Skip to main content

Nacionalni park Đerdap jedno je od zaštićenih područja u Srbiji u kojima Svetska organizacija za prirodu Adria – Srbija organizuje radionice posvećene klimatskim promenama, smatrajući da su klimatske promene jedan od najvećih izazova i među najznačajnijim globalnim političkim prioritetima, aktivnosti WWF vezane su i za ublažavanje klimatskih promena i prilagođavanju na njih.

Radionica „Prilagodimo se klimatskim promenama“ održana je 18. novembra u Donjem Milanovcu. Nakon dobrodošlice direktora JP „Nacionalni park Đerdap“ Lazara Mitrovića govorila je Duška Dimović iz Svetske organizacije za prirodu Adria – Srbija naglašavajući da klimatske promene nisu budućnost, već nešto što nam se već dešava. Prema njenim rečima, klimatske promene utiču na sve oko nas, i na biljke i na životinje i na ljude, a posledice se osećaju širom naše planete i ugroženi su ekosistemi, dobrobit i sigurnost ljudi.

Vanredni profesor i istraživač na Fizičkom fakultetu, Institutu za meteorologiju Univerziteta u Beogradu, dr Vladimir Đurđević, predstavio je osmotrene promene i projekcije buduće klime u Srbiji i opštinama Golubac, Majdanpek i Kladovo, dok su Dejan Baković, konsultant za oblast šumarstva i Aleksandar Milićević, konsultant za oblast voda govorili o prilagođavanju klimatskim promenama vezano za šumske ekosisteme i vodne resurse.

Ovom se prilikom čulo, da se prema istraživanjima klimatologa Srbija nalazi u grupi zemalja koje će biti veoma izložene klimatskim promenama i to u skorijoj budućnosti. Posledice su vidljive jer imamo učestale poplave, suše, vodni režimi su poremećeni, prisutno je sušenje šuma, invanzivne vrste se šire i čine štetu u poljoprivredi i šumarstvu. Tokom rada u grupama su, između ostalog, definisane preporuke za uključivanje mera prilagođavanja na klimatske promene u strategije i prostorno plansku dokumentaciju.

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann