Skip to main content

Светски дан влажних подручја, који се обележава сваке године 2. фебруара, има за циљ да подигне глобалну свест о виталној улози влажних подручја за људе и планету. Због изузетног значаја влажних станишта представници бројних влада и међународних организација су још 1971. године усвојили Међународни споразум о заштити влажних станишта – данас познат као Рамсарска конвенција.

Рамсарко подручје „Ђердап“ проглашено је 2020. године и обухвата Национални парк „Ђердап“ и међународно значајно подручје за птице (Импортант Бирд Ареа – ИБА) „Мала Врбица“. Подручје је од посебног међународног значаја првенствено због изузетне разноврсности птица мочварица које насељавају специфична станишта.

Влажна станишта су различити типови бара, ритова, тресава, мочвара и делте великих река. За све њих заједничко је да је вода присутна током већег дела године. Имају кључну улогу у ублажавању ефеката климатских промена и осетљива су и на најмање промене климе. Раст нивоа мора, као и смањење нивоа површинских и подземних копнених вода, узрокованих климатским променама, значајно угрожавају влажна станишта. Влажна станишта покривају само око 6 процената површине Земље (у свету је издвојено 2.400 Рамсарских подручја, а у Републици Србији 11), а у њима живи или се размножава 40 процената свих биљних и животињских врста.

Светски дан влажних подручја 2024. ће се обележавати на тему „Влажна подручја и добробит људи“. Циљ је да се влажна подручја препознају као кључна за људе и природу, наглашавајући суштинску вредност мочварних екосистема и њихових користи и услуга, укључујући допринос одрживом развоју и људском благостању.

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann