Skip to main content

Svetski dan vlažnih područja, koji se obeležava svake godine 2. februara, ima za cilj da podigne globalnu svest o vitalnoj ulozi vlažnih područja za ljude i planetu. Zbog izuzetnog značaja vlažnih staništa predstavnici brojnih vlada i međunarodnih organizacija su još 1971. godine usvojili Međunarodni sporazum o zaštiti vlažnih staništa – danas poznat kao Ramsarska konvencija.

Ramsarko područje „Đerdap“ proglašeno je 2020. godine i obuhvata Nacionalni park „Đerdap“ i međunarodno značajno područje za ptice (Important Bird Area – IBA) „Mala Vrbica“. Područje je od posebnog međunarodnog značaja prvenstveno zbog izuzetne raznovrsnosti ptica močvarica koje naseljavaju specifična staništa.

Vlažna staništa su različiti tipovi bara, ritova, tresava, močvara i delte velikih reka. Za sve njih zajedničko je da je voda prisutna tokom većeg dela godine. Imaju ključnu ulogu u ublažavanju efekata klimatskih promena i osetljiva su i na najmanje promene klime. Rast nivoa mora, kao i smanjenje nivoa površinskih i podzemnih kopnenih voda, uzrokovanih klimatskim promenama, značajno ugrožavaju vlažna staništa. Vlažna staništa pokrivaju samo oko 6 procenata površine Zemlje (u svetu je izdvojeno 2.400 Ramsarskih područja, a u Republici Srbiji 11), a u njima živi ili se razmnožava 40 procenata svih biljnih i životinjskih vrsta.

Svetski dan vlažnih područja 2024. će se obeležavati na temu „Vlažna područja i dobrobit ljudi“. Cilj je da se vlažna područja prepoznaju kao ključna za ljude i prirodu, naglašavajući suštinsku vrednost močvarnih ekosistema i njihovih koristi i usluga, uključujući doprinos održivom razvoju i ljudskom blagostanju.

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann