Skip to main content

Ministarstvo zaštite životne sredine, u saradnji sa JP ”Nacionalni park Đerdap”, Zavodom za zaštitu prirode Srbije i Šumarskim fakultetom prigodnim skupom u Donjem Milanovcu, obeležilo je Četvrti međunarodni dan predela u Srbiji.

Skup je započeo uvodnim rečima direktora JP „Nacionalni park Đerdap“ Lazara Mitrovića i pomoćnice Ministra zaštite životne sredine za međunarodnu saradnju i integracije i nacionalne kontakt osobe za sprovođenje Evropske konvencije o predelu Biljane Filipović Đušić. Zbog nemogućnosti da dođe, učesnicima skupa pismom se obratila Magelon Dežan-Pon iz Saveta Evrope i predsedavajuća Evropske konvencije o predelima pohvalivši napore obrazovnih i strukovnih institucija koje su se, u prethodnom periodu, angažovale na aktivnostima implementacije Evropske konvencije o predelima u Srbiji.

Primena Evropske konvencije o predelu u sektorskim politikama bila je tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana predela, te su predstavnici Zavoda za zaštitu prirode Srbije, Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i JP „Nacionalni park Đerdap“ kroz prezentacije prikazali napredak u planiranju i uređenju predela, s naglaskom na njihovu integraciju u prostorno-plansku dokumentaciju i različite sektorske strategije i politike. Na ovu temu govorile su Mila Ristić iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije, dr Nevena Vasiljević sa Šumarskog fakulteta i Sanja Đokić iz JP „Nacionalni park Đerdap“. Za učesnike skupa organizovan je i izlet na vidikovac Kovilovo.

Obeležavanje Međunarodnog dana predela u Donjem Milanovcu organizovali su Ministarstvo za zaštitu životne sredine, JP „Nacionalni park Đerdap, Zavod za zaštitu prirode i Šumarski fakultet Univerziteta u Beogradu.

Srbija je potpisala i ratifikovala Evropsku konvenciju o predelu (EKP) 2011. godine, pridružujući se velikom broju zemalja (39) članica Saveta Evrope, koje su pokazale brigu o održivom razvoju i prepoznale predeo kao suštinski faktor u uspostavljanju ravnoteže između očuvanja prirodnog i kulturnog nasleđa. Savet Evrope je temu predela odredio kao važno polje evropske politike. Predeo je identifikovan kao deo kulturne baštine, kao kulturno i prirodno dobro od direktnog značaja za kvalitet života. Svetski dan predela ustanovio je Savet Evrope ukazujući na značaj očuvanja predela, a Ministarstvo zaštite životne sredine, u saradnji sa partnerskim institucijama, svake godine polovinom oktobra organizuje različite događaje kojima na simboličan način obeležava ovaj dan.

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann