Skip to main content

Представници ЈП „Национални парк Ђердап“ учествовали су на тренингу о добрим праксама у праћењу популација дивљачи, процени квалитета станишта, управљању ловом и коришћењу ресурса дивљачи са фокусом на технике праћења дивљачи, одржаном у Жагубици у организацији Организацији УН за храну и пољопривреду.

Дводневни тренинг, предавачи су били стручњаци из Немачке, Аустрије и Србије, био је усмерен на побољшање вештина мониторинга и управљања, размену и унапређење знања из области техника праћења на терену.

Тренинг је био комбинација теренског и рада у учионици. Учесници су били у прилици да се упознају са техникама праћења популација дивљачи и станишта (замке и имобилизација, означавање и телеметрија) и да практично на терену примене методе процена станишта, бројање дивљачи, сазнају више о употреби дронова и постављању замки са камерама, хигијенским стандардима и управљању болестима.

Стечено знање учесници тренинга касније ће моћи да користе за побољшање будућег газдовања дивљачи на основу солидног система праћења који укључује и прикупљање података на терену различитим методологијама и анализом података који се користе у сврхе планирања и управљања.