Skip to main content

Na Svetski dan zaštite životne sredine 1989. godine u tadašnjem privrednom sudu u Zaječaru registrovano je Preduzeće za zaštitu i razvoj Nacionalnog parka Đerdap sa ciljem da obavlja poslove zaštite kulturnih dobara, prirodnih i drugih znamenitosti na području Nacionalnog parka Đerdap. Par godina kasnije, Zakonom o nacionalnim parkovima iz 1993. godine, Preduzeće za zaštitu i ravoj Nacionalnog parka Đerdap postaje Javno preduzeće „Nacionalni park Đerdap“ sa sedištem u Donjem Milanovcu.

Preduzeću je na upravljanje povereno područje koje je 1974. Godine, prvim Zakonom o Nacionalnom parlu Đerdap stavljeno pod zaštitu jer predstavlja jedinstven prirodni, kulturno-istorijski i arheološki fenomen u Evropi i jedan je od najlepših predela u našoj zemlji. Povezanost prirodnih uslova i bogat biljni i životinjski svet, mnogobrojne kulturno-istorijske i arheološke vrednosti i znamenitosti, zaslužuju da se Nacionalnom parku „Đerdap“ posveti posebna pažnja i o njemu već 34 godine brinu zaposleni. Od osnivanja do danas u Preduzeću je radilo skoro 200 zaposlenih. Deo njih je ovde steklo prvo radno iskustvo, deo je isksutvo stečeno u Nacionalnom parku Đerdap prenelo u druga preduzeća ili ustanove, a deo je otišao u zasluženu penziju. Danas o najvećem prirodnjačkom muzeju u prirodi, u kome je na ogromnom prostoru ispisana istorija prirode, posebno flore i vegetacije, od tercijara do danas i u kome se nalazi preko 50 tipova šumskih zajednica od kojih su 35 reliktne, koje ulaze u šest razvojnih vegetacijskih serija, što je jedinstven slučaj u Evropi, brine 95 zaposlenih u JP „Nacionalni park Đerdap“ Donji Milanovac.

Dan Preduzeća biće obeležen na prigiodan način, a kao i mnogo puta do sada, biće prilika da se koja reč kaže o aktivnostima koje su obeležile minulih godinu dana.

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann