Skip to main content

Prva jedinka risa koja je markirana GPS ogrlicom u Srbiji, ris Rista iz Nacionalnog parka Đerdap, koji je 3. februara 2023. godine nakon oporavka u ZOO vrtu Bor, vraćen u prirodu, u prethodna četiri meseca prešao je preko 800 kilometara i stigao do planine Bukovik. Na svom putu prešao je teritorije čak 11 opština.

Zahvaljujući telemetrijskom praćenju, ustanovljeno je da je Rista do kraja februara izašao iz okvira granica Nacionalnog parka Đerdap i tokom marta prešao preko teritorije Homoljskih planina, Beljanice, Kučaja, Rtnja, a krajnje odredište mu je bila planina Bukovik.

Početkom aprila je započeo svoj povratak i gotovo čitav mesec boravio je na Homolju i Beljanici. Početkom maja kretanje je nastavio severno i preko planine Crni Vrh, za nekoliko dana, stigao do mesta na kome mu je po svemu sudeći najlepše, na teritoriju Nacionalnog parka Đerdap.

Posredstvom telemetrijskog praćenja Riste Biološki fakultet Univerziteta u Beogradu i JP „Nacionalni park Đerdap“ Donji Milanovac dobijaju veoma značajne informacije o ponašanju vrste u prirodi, obrascima kretanja i navikama, kao i veličini teritorije koju jedinka zauzima.

WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann